Gibanje in ustrezna prehrana ključ do nižjega holesterola
Ključno vlogo pri povišani ravni slabega holesterola poleg gibanja ima prehrana. Strokovnjaki pri The New England Journal of Medicine trdijo, da naj bi s pravilnim prehranjevanjem v le treh mesecih znižali vrednosti holesterola za 20 odstotkov.
Holesterol lahko znižamo s pomočjo nekaterih vrst živil. To so živila, bogata s steroli in stenoli. Uživanje živil, ki vsebujejo sterole in stenole, je najlažji način za zniževanje slabega LDL holesterola in zmanjšanje tveganja za srčno-žilne bolezni. Steroli in stenoli se naravno v majhnih količinah pojavljajo v številnih zrnih, zelenjavi, sadju, stročnicah, oreščkih in semenih. Ker imajo močne učinke za zniževanje holesterola, so jih proizvajalci začeli dodajati hrani.
Stenole in sterole lahko tako dobimo v margarini, pomarančnem soku, ovsenih kosmičih in še kje. Molekularno so steroli in stenoli zelo podobni holesterolu. Ko potujejo po prebavnem sistemu, preprečujejo slabemu holesterolu, da bi se absorbiral v krvni obtok. Tako se holesterol ne prilepi na stene žil, ampak se izloči kot odpadna snov.