Znižaj holesterol z beta-glukani
Ste kdaj pomislili, zakaj največkrat za zniževanje holesterola in preprečevanje srčno-žilnih bolezni priporočajo ravno uživanje ovsene kaše? V največji meri je to zaradi zdravih topnih vlaknin in številnih prednosti beta-glukanov. Poskrbeli bodo za hitrejšo prebavo, dvig odpornosti, daljši občutek sitosti, čistejši prebavni trak, izgubo kilogramov, boljši izgled in počutje.
Večina ljudi za njih še nikoli ni slišala, vendar skoraj 13.000 strokovno recenziranih člankov o beta-glukanih že govori v znanstvenih revijah.
Beta-glukani iz kvasovk Saccharomyces cerevisiae so naravni polisaharidi, ki jih uvrščamo med imuno-modulatorje; kar pomeni, da “modulirajo” (spreminjajo) naš imunski sistem, da bi bil čim bolj učinkovit. Tem vlakninam podobne molekule delujejo tako, da aktivirajo vse celice imunskega sistema v telesu. Ko se telo sooči s tujimi patogeni, ki jih vidi kot nesebične (npr. virusi, bakterije, glive, rak, paraziti itd.), beta-glukani postavijo imunske celice na “visoko pripravljenost”, da se soočijo z napadalci.
Beta-glukani iz ovsa so ena oblika topnih prehranskih vlaknin, ki so močno povezani z izboljšanjem ravni holesterola in s tem povezano krepitvijo zdravja srca. Kot številne vlaknine so na voljo tudi v obliki prehranskega dodatka.
Viri beta-glukanov v naravi
Najdemo jih v polnozrnatih žitaricah, nekaterih rastlinah kot so oves, otrobi, pšenica in ječmen. Delujejo kot zelo ohranjeni strukturni sestavni deli celičnih sten pri morskih algah, kvasovkah in glivah, na primer maitake in reishi gobah.
Zakaj potrebujemo vlaknine?
Prehranske vlaknine dobimo iz rastlinskih živil, ki jih zaužijemo. Morda ste že slišali, da so vlaknine dobre za nas, toda ali ste vedeli, da niso vse enake? Obstajata dve glavni kategoriji prehranskih vlaknin: topne in netopne. Znotraj vsake kategorije obstajajo različne vrste. Topne vlaknine, kot so beta-glukani, se delno raztopijo v vodi. Netopna vlaknine se sploh ne raztopijo. Večina živil ima obe vrsti vlaknin, vendar se količine lahko razlikujejo.
Vlaknine podpirajo dobro zdravje, saj telesu pomagajo znižati holesterol in nadzorujejo raven sladkorja v krvi. Pomagajo tudi pri zaprtju in črevesju, ohranja zdrave bakterije v črevesju in pomagajo pri uravnavanju telesne teže.