Promo icon

100% garancija na zadovoljstvo

Promo icon

Ekspresna dostava v 1-2 delovnih dneh

Promo icon

Brezplačna poštnina nad 49€!

Promo icon

14-dnevna pravica do vračila

Promo icon

Slovenska blagovna znamka

Promo icon

Preverjena kakovost

Promo icon

100% garancija na zadovoljstvo

Promo icon

Ekspresna dostava v 1-2 delovnih dneh

Promo icon

Brezplačna poštnina nad 49€!

Promo icon

14-dnevna pravica do vračila

Promo icon

Slovenska blagovna znamka

Promo icon

Preverjena kakovost

Beljakovine v prehrani

Že od malih nog smo navajeni poslušati, da moramo zaužiti veliko beljakovin, da bomo imeli mišice. Da jih potrebujemo, zato da naše telo lahko normalno funkcionira, da lahko rastemo in se razvijamo. Pa vendar, ali smo resnično prepričani, da vemo kaj je namen beljakovin, koliko bi jih morali zaužiti, kje jih najdemo in kakšen je njihov namen pri vadbi?

 

Beljakovine poznamo tudi pod imenom proteini

Beljakovine so molekule, sestavljene iz večih delcev imenovanih aminokislin. Ravno te so poleg vode, v našem telesu glavni gradnik tkiv, organov in skrbijo za funkcioniranje organizma. Ko zaužijemo beljakovine, se te potem razgradijo na več aminokislin.

Aminokisline pa se delijo na esencialne, ali tiste, ki jih naš organizen nujno potrebuje in nesecialne, ki niso zelo potrebne vendar jih telo sprejme z odprtimi rokami. Naše telo nažalost ne more samo proizvajati aminokislin, zato je zelo pomembno, da jih dodajamo z raznoliko prehrano.

 

Ali je pomembno uživati beljakovine, tudi če nisem športnik?

Seveda beljakovine niso namenjene samo športnikom in za rast mišic. Kot smo že omenili, so predvsem eden izmed glavnih gradnikov našega organizma in jih moramo v zadostnih količinah uživati vse. Moškim je priporoča 59g beljakovin na dan, ženskam pa 47g beljakovin na dan. Številka ni točna za vse, ker smo si posamezniki različni. Minimalni dnevni vnost je 0,8 g beljakovine na kilogram telesne teže. Prav tako pa se potreben vnos zniža s starostjo, približno 1g za vsakih 10 let po 50. letu starosti. Ravno nasprotno pa večji vnos beljakovin potrebujejo nosečnice od 4. meseca dalje in otroci.

 

Zakaj mi beljakovine koristijo?

Beljakovine bistveno vplivajo na naše počutje, saj vplivajo na imunski sistem, kosti, encime, hormone.
Zelo priporočljive so pri vseh športnikih in osebam, ki imajo visoke energijske potrebe. Tudi rekreativnim športnikom, pohodnikom, fitneserjem… Zelo koristijo tudi bolnikom, otrokom, nosečnicam in ljudem, ki ne zaužijejo dovolj raznolike prehrane.

Kje sploh najdem beljakovine?

Največ beljakovin najdemo v mesu (predvsem v konjskem, govejem mesu, perutnini), ribah, jajcih, trdih sirih, mleku, jogurtu… Tudi če ne jeste izdelkov živalskega izvora, najdete ogromno beljakovin v stročnicah (grah, fižol, leča,) krompirju, rižu, sadju in oreščkih. Če pa si želite zagotoviti obrok brez uživanja mesa in nimate idej kako, lahko uporabite naslednje kombinacije:

  • Koruzo, grah, fižol
  • Lečo in kruh
  • Koruzo in grah
Beljakovine v prehrani

Kaj lahko spremenim, če ne zaužijem dovolj beljakovin?

Nič lažjega! Konopljini bio proteini bodo prava izbira zate. Tudi če si vegetarijanec ali vegan. Vsebujejo konopljine beljakovine, ki veljajo za enega izmed boljših virov beljakovin, ob enem pa so dodani še vitamin E, ki velja za močnega oksidanta, železo, ki prispeva k manšji utrujenosti in izčrpanosti ter fosfor in magnezij, ki delujeta pri sproščanju energije pri presnovi.

Konopljine beljakovine so lažje prebavljive kot ostale in zato omogočajo še večji izkoristek. Imajo blag okus po oreščkih in vsebujejo visoko vrednost prehranskih vlaknin ter predstaljajo vir pomembnih mineralov. Konopljini bio proteini so preprosti za uporabo, saj je dovolj, če vmešamo enkrat na dan 2 jedilni žlici v naš najljubši napitek in zaužijemo. Konoljini Bio proteini so prijazni uporabnikom, saj stanejo samo 12,49 € ali 0,82 € na dan in zadoščajo za 14-dnevno uporabo.

 

ZAKAJ IZBRATI RASTLINSKE BELJAKOVINE?

Rastlinske beljakovine

  • Lahke za prebavo
  • Ne povzročajo vnetij v telesu
  • Ne zahtevajo živalskih življenj
  • Ne povzročajo napihnjenosti
  • Brez hormonov
  • Ne povzročajo alergij

Živalske beljakovine

  • Težje za prebavo
  • Znane po povzročanju vnetega stanja v telesu
  • Zahtevajo živalska življenja
  • Pri veliko posameznikih povzročajo napihnjenost
  • Z živalskimi hormoni
  • Povzročajo alergije

Beljakovine in šport

Najbolj poznana uporaba beljakovin, pa je seveda dodajanje beljakovin pri športni dejavnosti. In ni boljšega naslova za pridobitev informacij, kot pa športni trener. Ana Meke je osebna trenerka z mednarodno NCSF licenco, ki se s trenerstvom ukvarja že več kot 7 let. Danes bomo govorili o beljakovinah v športni prehrani. 

1.Živjo, Ana! Se nam lahko za začetek malce predstaviš? Kdo si, kaj počneš, kakšni so tvoji hobiji..

 

Najprej bi se vam rada zahvalila za povabilo na intervju. Sem osebna trenerka, ki se s fitnesom ukvarja že 15 let. Zanima me vse v povezavi s človeškim telesom, od gibanja do prehranjevanja. Telo dojemam kot nekaj fascinantnega, saj ga lahko s skrbim ravnanjem in poslušanjem zapeljemo v katerokoli smer si želimo. Zagovarjam, da je vsak človek individualno bitje in mora sam odkriti kaj paše njemu in njegovemu telesu.

 

V prostem času se ukvarjam s fitnesom, zelo rada hodim v gore, kjer uživam v dolgih in fotogeničnih razgledih. Sem gurman in obožujem pripravljanje zdravih obrokov.

2. Omenila si, da se ukvarjaš s trenerstvo. Zakaj ti meniš, da je tako pomembno dodajanje beljakovin v prehrano?

 

Se mi zdi, da si res ključne stvari že zajela prej v besedilu, vendar bi pa zelo rada poudarila na eno pomembno stvar, ki jo velikokrat spregledamo. Na trgovinskih policah je ogromno izdelekov, ki imajo napis, da vsebujejo zelo visoko vsebnost beljakovin, vendar ko pogledamo deklaracijo zadaj, kar kmalu ugotovimo, da je sestava izdelka še slabša kot pri tistem, ki mogoče ne vsebuje toliko veliko beljakovin. Zato je treba biti zelo pozoren ter brati deklaracije, ki so na izdelkih. Beljakovine je potrebno dodajati tudi zato, ker ponavadi vsa hrana, ki jo zaužijemo, ne vsebuje dovolj veliko beljakovin. Predvsem je pomembno tudi za športnike, ker mišica za ohranjanje in rast potrebuje beljakovine. Sicer se pa po mojem mnenju dosti preveč pooudarja, da so samo za športnike, ker so beljakovine nujno potrebne za vse.

 

3. Verjetno poznaš naš izdelek Konopljine bio proteine. Zakaj predlagaš njihovo uporabo? Si jih že poskusila in mogoče opazila kakšno razliko med Konopljnimi bio proteini in drugimi proteini na trgu?

 

Sem poskusila že kar nekaj različnih proteinov in sem opazila, da imam po mnogih težave z napihnjenostjo, česar pa nisem opazila pri uporabi Konopljinih bio proteinov. Všeč mi je, da so samo iz ene sestavine, da vsebujejo zraven še E vitamin, fosfor in magnezij. Primerne so seveda za vse, ki uživajo vegetarijansko ali vegansko prehrano. In tudi če sami nismo vegetarijanci, jih lahko uživamo. Jaz jih imam ravno zato, ker niso živalskega izvora in ne napenjajo. Moram pa poudariti, da so res zelo prijazni uporabnikom, saj res ne stanejo veliko.

 

4. Ali nam lahko daš kakšen nasvet kako zaužiti bolj pestro in bogato hrano z beljakovinami?

 

Res priporočam vsem, da berejo natančno deklaracije na izdelkih, saj tako dobro izvemo kaj zares izdelek vsebuje. Prav tako je zelo pomembno ozaveščanje o beljakovinah, kje vse se nahajamo, da že v prvotnem načrtu poskušamo zaužiti dovolj beljakovin z raznoliko in pestro prehrano. Zelo pomembno je vsakodnevno gibanje, dovolj spanca, čim manj zmanjšat količino stresnih situacij, kjer se znajdemo.

 

Hvala Ana za tvoj čas in besede. Želimo ti, da boš še najprej tako dobro ozaveščala o zdraven načinu življenja.

Če si želite svojemu organizmu nuditi le najboljša hranila, ki so pestra in bogata z beljakovinami, potem so Konopljini bio proteini vaša prava izbira!

Konopljini proteini Bio

prehransko dopolnilo

Kakovostne rastlinske beljakovine

  • Ekološko pridelano
  • Visoka vsebnost beljakovin
  • 41,4 g beljakovin na 100 g
  • Visoka vsebnost prehranskih vlaknin
  • Vir mineralov
  • Lahko prebavljive
250g | za 14 dni
12,19 
Delivery
Samo še 49€ do BREZPLAČNE POŠTNINE
Izdelki v košarici

V košarici ni izdelkov.

Posebna ponudba samo tukaj!

Dodajte k naročilu in prihranite!

-72%
FatBurn Tea*

Prispeva k presnovi maščob, odpravlja odvečno telesno težo in naravno zavira občutek lakote

24,90  6,97 
-63%
Detox Urinary*

Formula za razstrupljanje 2 v 1, ki pomaga očistiti telo in izboljšati izločanje toksinov

25,90  9,58 
-90%
DETOX TEA paket

Popolna kombinacija dveh čajev

51,80  5,18