Iz kje izvira Maca?
Latinsko Lepidium meyenii, perujski ginseng oziroma Maca, je rastlina, ki izvorno prihaja z Andskega gorovja v Peruju in Boliviji, kjer jo že več kot 2000 let uporabljajo v tradicionalni prehrani in ljudski medicini. Do leta 1980 se je Maca gojila le na območju jezera Junin, ki leži v srednjem Peruju. V Peruju Maco dodajajo tudi pri pripravi peciv, kruha, različnih kaš in celo tradicionalnega piva (chicha maca). Tradicionalna pridelava Mace poteka na relativno revnih in hladnih tleh na nadmorski višini med 4100 in 4500 metri, kar pomeni, da ima v takšnih pogojih zelo malo potencialnih škodljivcev in večina pridelave poteka ekološko.
Legenda pravi, da so inkovski bojevniki svojo moč dobili z uživanjem zdrobljene Mace pred bitko, po končani bitki pa jim je bilo uživanje Mace prepovedano. V času španske kolonizacije se je Maca uporabljala kot plačilno sredstvo in naj bi bila zelo cenjena na španskem dvoru.