Promo icon

100% garancija na zadovoljstvo

Promo icon

Ekspresna dostava v 1-2 delovnih dneh

Promo icon

Brezplačna poštnina nad 49€!

Promo icon

14-dnevna pravica do vračila

Promo icon

Slovenska blagovna znamka

Promo icon

Preverjena kakovost

Promo icon

100% garancija na zadovoljstvo

Promo icon

Ekspresna dostava v 1-2 delovnih dneh

Promo icon

Brezplačna poštnina nad 49€!

Promo icon

14-dnevna pravica do vračila

Promo icon

Slovenska blagovna znamka

Promo icon

Preverjena kakovost

Naravne tehnike za izboljšanje spomina

Kaj je spomin?

Spomin je miselna aktivnost, s katero prikličemo informacije, ki smo jih v preteklosti že doživeli oziroma se jih že naučili. Je zapleten sistem, ki temelji na številnih možganskih procesih in je ključni del našega življenja. Ljudje se skozi življenje naučimo veliko stvari. Naučimo se govoriti, brati, pisati, hoditi, voziti kolo, avto, učimo se tujih jezikov in raznoraznih drugih stvari. In tu se kaže kako pomemben del našega življenja je spomin, saj si verjetno noben izmed nas ne more predstavljati, da bi se morali vsak dan učiti istih, najosnovnejših stvari.

Poznamo več vrst spomina

Prvi je senzorni spomin, to je neposredni, trenutni spomin, ki traja le nekaj delcev sekunde. V senzorni spomnim se zapisujejo in shranijo čutni dražljaji, ki jih zaznajo naša čutila.

Drugi je kratkoročni ali delovni spomin, v katerem se podatki shranjujejo toliko časa, dokler so pomembni za opravljanje neke naloge. Po opravljeni nalogi te podatke pozabimo. Primer je lahko ponavljanje telefonske številke, ki si jo zapomnimo le za tisti čas, ko jo potrebujemo. V povprečju si naenkrat zapomnimo sedem enot. S starostjo se naš kratkoročni spomin krajša, zato težje opravljamo nekatera opravila.

Tretja vrsta spomina je dolgoročni spomin. Iz kratkoročnega ali delovnega spomina informacije prehajajo v dolgoročni spomin s pomočjo ponavljanja. Dolgoročni spomin ločimo v tri skupine. To so epizodični, semantični in proceduralni spomin.

Epizodični spomin je spomin za pretekle dogodke, ki so se nam zgodili in so povezane s konkretnim časom ter krajem. Semantični spomin je spomin za podatke, ki niso vezani na prostor in čas. Sem spada splošno znanje o dejstvih, predmetih, dogodkih, na primer večina šolskega znanja. Proceduralni spomin pa je spomin za veščine, ki smo se jih naučili in hrani znanje o tem, kako izvajati določene procese, od kognitivnih do gibalnih veščin. Tu spada npr. vožnja avtomobila, smučanje.

 

Spomin je torej sposobnost shranjevanja ter ohranjanja informacij, predpogoj za nemoteno delovanje spomina je sposobnost učinkovitega procesiranja informacij ter sposobnost pozornosti. Je pogoj za delovanje številnih kognitivnih funkcij, istočasno pa je odvisen od delovanje drugih kognitivnih procesov. Za spomin je odgovornih več možganskih področij, najbolj pomembna pa so hipokampus, amigdala ter možganska skorja. Hipokampus je možganska struktura, ki je najpomembnejša pri procesiranju informacij. Amigdala je področje v obliki mandlja, locirano poleg hipokampusa in je odgovorno za procesiranje čustev in nam pomaga vtisniti spomine, ki so povezani s čustvi. Možganska skorja ali cerebralni korteks je zunanja plast možganov, ki v različnih predelih shranjuje večino dolgoročnega spomina. Predel je odvisen od tega, kakšna je nova informacija, ali smo nekaj slišali, videli, ali rešujemo nek problem. V možganih imamo posebna področja za govor, vid ter sluh, zato se tudi spomin shranjuje v različnih predelih.

Kako se spomin oblikuje in ohranja?

Proces oblikovanja in ohranjanja spomina gre skozi tri stopnje.

Prva stopnja je sprejemanje ali kodiranje informacije. Za kar potrebujemo usmerjeno pozornost, saj gre v nasprotnem primeru informacija mimo nas in je ne sprejmemo.

Druga stopnja je shranjevanje in utrditev. Ko informacijo sprejmemo v možgane, hipokampus pošlje signal, naj se le ta shrani v dolgoročni spomin. Shranjevanje teh informacij je lažje, če so povezane z močnejšo čustveno reakcijo.

Tretja stopnja je priklic. Ko želimo priklicati informacijo iz dolgoročnega spomina se aktivirajo iste nevronske povezave kot pri procesu shranjevanja informacije. Če bomo to informacijo uporabili večkrat, jo bomo tudi lažje in hitreje priklicali iz spomina.

OK!Memory

Prehransko dopolnilo s sladilom

DOKAZANO IZBOLJŠATE KONCENTRACIJO IN SPOMIN!
  • Formula Cognivia™ dokazano izboljša kakovost spomina 1 
  • Naravna mešanica aktivnih učinkovin za izboljšanje kognitivnih zmogljivosti 1
  • Pomaga ohranjati spomin, ki s starostjo upada 1
  • Pomaga vzdrževati optimalno koncentracijo in spomin med delom 1
  • Preprečuje utrujenost in izčrpanost 4
  • Učinkovit za mlajšo in starejšo populacijo 1
150g | za 15 dni
21,99 

Zakaj pride do pozabljanja?

Pozabljanje je v določenih primerih dobro in pravimo, da nam pozabljanje nepomembnih stvari omogoča, da si zapomnimo pomembne. Predstavljajte si, da bi si zapomnili vse nepomembne informacije, kot je na primer vsaka telefonska številka, ki smo jo kdaj koli vtipkali v naš telefon.

Vendar pa pozabljanje predstavlja tudi težave. Take težave se pojavijo,  kadar smo utrujeni, preobremenjeni ali zamišljeni. Zgodi se nam, da pozabimo datume rojstnih dni, imena, študentje tudi velikokrat pozabijo stvari, ki so se jih naučili za izpit.

Upadanje spomina je povezano s starostjo ter drugimi dejavniki, ki povzročajo staranje možganskih celic. To so predvsem okvare v delovanju možganov zaradi pomanjkanja kisika, obsevanja, strupov v okolju ali vnosa škodljivi snovi kot so droge, alkohol in podobno.

S posameznimi spominskimi spodrsljaji se je srečal že vsak od nas, če pa se začnejo pojavljati pogosteje, je to lahko znak za ukrepanje. Pri pozabljivosti je treba razlikovati med normalno, starostno in bolezensko pozabljivostjo.

Dokazano je, da se s starostjo večajo tudi težave s pozornostjo, z zmanjšanjem reakcijske hitrosti ter kapacitete kratkoročnega spomina. Povečujejo pa se tudi težave s priklicem informacij iz dolgoročnega spomina.

Pri bolezenski pozabljivosti največkrat govorimo o demenci ter Alzheimerjevi bolezni. Bolezensko pozabljivost lahko omilimo z zgodnjim odkrivanjem, zdravili ter naravnimi tehnikami.

Tehnike in načini za ohranjanje dobrega spomina

Ali pogosto pozabljate stvari, imate težave s priklicem stvari iz spomina, težko ohranjate koncentracijo? Za vas smo pripravili nekaj naravnih tehnik, s katerimi lahko izboljšate spomin in s tem olajšate tako vsakdanje življenje kot tudi efektivnost v službi ali med študijem.

1. Trening za spomin

Z različnimi vajami za vadbo spomina in pozornosti bomo učinkovito ohranjali miselno prožnost ter lažje priklicali informacije iz našega spomina. Primer vaj so lahko dopolnjevanje pregovorov ali ljudskih modrosti, reševanje križank, naštevanje besed, ki so povezane z določeno besedo, vpisovanje manjkajočih črk, itd.

2. Redna telesna aktivnost

Telesna aktivnost poveča dovajanje kisika v možgane ter zmanjšuje tveganja za bolezni, ki lahko vodijo do izgube spomina, kot so diabetes ter bolezni srca in ožilja,. Najbolj nam lahko pomagajo vadbe, ki zahtevajo večjo motorično sposobnost, dovolj pa bo tudi že sprehod ali tek v naravi.

3. Spanec

Zadostna količina spanca je ključnega pomena za učenje in ohranjanje dobrega spomina. Ko smo naspani se poveča tudi naša kreativnost ter koncentracija, ki je zelo pomembna pri shranjevanju informacij v naš spomin. Priporočljivo je, da se držimo spalnega urnika, kjer vsak dan vstajamo in hodimo spat ob isti uri, tudi med vikendom in dela prostih dnevih.

4. Uravnotežena prehrana

Za dober spomin je potrebna tudi zdrava in uravnotežena prehrana. Predvsem je pomembna ustrezna oskrba z glukozo, ki je ključnega pomena za prekrvavitev v možganih. Priporočljiv je vnos živil, ki vsebujejo veliko omega-3 nenasičenih maščobnih kislin, vitaminov C, A, E in D, ter mineralov in vlaknin. Primerna so živila kot so ribe, čebula, temna zelenjava ter jagodičje. Priporočljivo se je izogibati pretiranem vnosu živil, z visoko vsebnostjo rafiniranega sladkorja, prav tako pa zmanjšati vnos alkohola.

 

5. Strategije pri učenju

Procesiranje informacij je treba prilagoditi lastnostim in sposobnostim posameznika. Pri učenju se lahko poslužujemo različnih strategij, ki nam lahko pomagajo pri boljšem spominu.

  • Dobra pozornost. Pomembno je, da se osredotočimo le na informacijo, ki si jo želimo zapomniti in ne delamo več stvari hkrati. Bolje je, da se učimo v tišini, brez motečih dejavnikov.
  • Vključevanje različnih čutov. Informacije lahko povežemo z barvami, vonji, okusi ter si na tak način lažje zapomnimo informacijo.
  • Izbira pravega učnega stila. Pri shranjevanju novih informacij je dobro vedeti, kateri tip učenja nam najbolj ustreza. Ali je to vizualni tip ali slušni tip. Ali si informacijo lažje zapomnimo, če jo vidimo oziroma preberemo ali pa nam je lažje, če neko stvar slišimo.
  • Povezovanje informacij s stvarmi, ki jih že poznamo. Lažje si bomo neko stvar zapomnili, če jo bomo povezali s stvarmi, ki so že v našem spominu.
  • Organiziranje informacij. Lahko si pomagamo z zapisovanjem informacij v beležke, opomnike, itd.
  • Asociacija na rime ali šale. Povezovanje novih informacij s šalami ali tvorjenje rim nam lahko pomaga pri shranjevanju le teh v naš spomin.
  • Ponavljanje naučenega. Večkrat kot bomo naučeno stvar ponovili, lažje in hitreje jo bomo naslednjič priklicali v spomin.

 

6. Uporaba prehranskih dodatkov

Spomin lahko izboljšamo tudi s pomočjo prehranskih dodatkov, kot so vitamini skupine B, C in E, folna kislina, itd.

Novost na slovenskem trgu je napitek OK!Memory, izdelek, ki klinično dokazano izboljša delovni spomin, kakovost našega spomina in dolgoročni spomin že v 1 uri po uporabi izdelka. Izboljša tudi kakovost spomina ter naše kognitivne zmožnosti v času uporabe izdelka. Pomaga nam ohraniti dobro duševno počutje, saj vzdržuje koncentracijo, spomin in pozornost.

OK! Memory vsebuje Cognivio, ki klinično dokazano izboljša kognitivne funkcije in delovni spomin. Je rastlinski kognitivni ojačevalec, saj gre za mešanico eteričnega olja španskega žajblja in njegovih listov. Razvita je posebej za ljudi, ki si želijo na naraven način s pomočjo zelišč izboljšati koncentracijo in spomin. Ima velik dodatek vitaminov B skupine (B1, B2, B6, B12, folna kislina), ki pripomorejo k normalnem živčnem delovanju. Obenem je dodan tudi vitamin C, ki nam pomaga pri zaščiti celic in normalnem funkcioniranju živčnega sistema.

Če se tudi tebi dogaja, da pogosto pozabljaš stvari, ti svetujemo, da v svoj vsakdan vpelješ vsaj katero izmed navedenih tehnik in opazuješ, kako se bo tvoj spomin začel izboljševati. Tako ti nobeden ne bo več mogel reči, da imaš spomin kot zlata ribica.

Delivery
Samo še 49€ do BREZPLAČNE POŠTNINE
Izdelki v košarici

V košarici ni izdelkov.

Posebna ponudba samo tukaj!

Dodajte k naročilu in prihranite!

-80%
Collagen Coffee*

Okusna kava, ki vam pomaga v boju proti gubam, hidrira kožo, ščiti celice pred oksidativnimi poškodbami in poskrbi za svež val energije!

26,90  5,38 
-63%
Detox Urinary*

Formula za razstrupljanje 2 v 1, ki pomaga očistiti telo in izboljšati izločanje toksinov

25,90  9,58 
-80%
DETOX TEA paket

Popolna kombinacija dveh čajev

51,80  10,36